top of page

Monoteist Kısa Yazılar

Herkese Açık·2 üye

Kurana Göre Dünyanın Şekli

"Kur'an Yerküreyi DÜZ ifade ediyor."(!)

Başka yerde az rastlayacağınız bir bilgi paylaşıyorum: Zümer 5. ayet. Bu ayet özellikle Küre kelimesinin türetildiği KEVERE kavramını kullanıyor.

Zümer 5 teki YUKEVVİRU hem yuvarlamak hem de sarmak anlamında kullanılır. Yuvarlama ve sarma eylemi dairesel bir hareket içerir.

"O gökleri ve yeri gerçek bir amaçla yaratmıştır; o geceyi gündüze sarar/yuvarlar, gündüzü de geceye sarar/yuvarlar"

Eğer bu sizi tatmin etmediyse ayette geçen kavram olan YUKEVVİRU yani kelimenin yalın hali olan KEVERE'nin lügavi manasına bakalım:

Ragıb El Isfahani'nin El Müfredatına bakıp lütfen 942. sayfasında yer alan K-V-R açılımına bakın. Orada şunu göreceksiniz:

"Bir şeyin kevri, onun etrafında dolanıp bir kısmını diğer bir kısmına bağlamak, eklemektir."

Örnek olarak şu cümleler kullanılır: "Keskin silahı saplayarak yere yuvarladı" bir deyim

"Arı kovanı, En Nahli KUVVERATU" demektir.

Sanırım Arı Kovanın kare değilde yuvarlak ve küremsi bir yapısı olduğunu biliyorsunuzdur.

"Yine Büyük Şehir manasına da gelir. Çünkü bütün köylerin ve mahallelerin içinde yer aldığı bir yerdir."

Böyle denmesinin sebebi de Şehri bir daire olarak düşünmeleri ve içinde küçük yerleşim yerlerinin olmasıdır.

#kurandadünyanınsekli

79 görüntülenme
Merenkoci
2024년 7월 05일

Selam.

Ben aslında yukarıdaki metni geçen cuma İbrahim Esinler hocaya mail olarak attım ve birinci ila ikinci maddeleri aslında bağımsız iki konu olarak atmam gerekiyordu fakat ayrı ayrı rahatsız etmemek için attım.

Formüllerin farklılığına gelince öncelikle belirtmem gerekiyor ki bu hesapları 6236 ayet kabul eden araştırmacı arkadaşlardan gördüm 6234’e uygunluğunu kontrol ettiğimde o hesaptan dahi daha yakın sonuç verdiğini gördüm.

Hatta bilmiyorum fark ettiniz mi ama gerçekte (e-p)/e formülünde de işlemlerin yerinde değişim olmuş fakat her ne olursa olsun bence bu sayının bu hassasiyetle verilmesi bunu güçlü bir delil kılıyor.

Dönme hızındaki işlem tamamen bağımsız ve benim hatam sonucu aynı yazının parçası oldu. Örneğin ayetin genel numarasını Kitaptaki toplam ayet numarasına bölmek bence tahmin edilebilirlik ilkesine uygun ayrıca bu sonucu verecek yegane ayet 2899 sayılı ayet.

Forumunuzu dün keşfettim ve kurallara bu kadar riayet etmeniz çok güzel özellikle 19 gibi %100 olması gereken bir konuda fakat yukarıdaki işlemlerin zaten kendilerine has formülleri olduğu düşünüldüğünde tabi ki hepsi manalı gelmeyebilir ama kabul edilebilir duruyor.

Cevabınız için teşekkür ediyorum, forumunuzu hoş buldum.

Abonelik Formu

© 19code tarafından kurulmuştur.

bottom of page